Potravinářský průmysl - Vše o průmyslu

V úterý 19. března se v hotelu SEN v Senohrabech uskutečnilo „Setkání věnované aktuálním tématům v potravinářství“, kterého se zúčastnilo více než 50 zástupců potravinářského průmyslu z celé České republiky. Třemi nosnými tématy setkání byly kybernetická bezpečnost, efektivní výroba a měření spotřeby energií, a sběr dat z výrobního procesu, jejich analýza a využití pro řízení výrobních a obslužných procesů.

 

Sektor výroby potravin a nápojů prochází turbulencemi, které kladou značné nároky na investiční manažery. O tom bude odborná konference Automatizace v potravinářství, která se uskuteční 4. dubna v Národním muzeu pivovarnictví v Kostelci nad Černými lesy. Výroba v tomto segmentu čelí výzvám, jako jsou zvyšující se náklady na energie, suroviny, obalové materiály nebo strojní vybavení. Výraznou roli nadále hrají i lidské zdroje, které jsou nejen mzdově stále nákladnější, ale nadále i nedostatkové. Konference si proto klade za cíl zodpovědět otázku rozdílu mezi efektivitou výroby a možnostmi úspor, rovněž tak nastínit jejich možnosti.

Obalové materiály jsou kritickou složkou potravinářské výroby, protože samotní výrobci potravin si stanovili ambiciózní cíle snížit používání plastů při balení potravin a přijmout materiály ekologičtější s nižší uhlíkovou stopou. V posledních letech následkem pandemie a nárustu online prodeje navíc zásadně stoupá poptávka a tím i výroba obalových papírů a vlnité lepenky. Papír a lepenka pokrývají 31 % celosvětového segmentu trhu s obaly a jsou nejrozšířenější v balení potravin pro zadržování a ochranu potravinářských produktů, pohodlí při skladování nebo spotřebě a marketingovým sdělením. Už v roce 2000 bylo přibližně 47 % z celkové produkce papíru a lepenky použito pro obalové aplikace. Nyní se očekává, že trh s papírovým obalovým materiálem zaznamená nejvyšší nárůst spojený s vysokou poptávkou po recyklovaných materiálech šetřících přírodní i energetické zdroje.

Holandská rodinná firma Vepo Cheese se spoléhá na plně automatizovanou výrobní linku: dva roboti KR AGILUS v hygienickém provedení od společnosti KUKA zpracovávají sýr do tvaru tyčinek a plní jimi balicí stroj. Díky tomu se společnosti podařilo zvýšit zdravotní standard a zdvojnásobit výrobní kapacitu.

Jihomoravská Strážnice skrývá řadu zajímavých míst k návštěvě. Ta naše vedla do zavedené potravinářské výroby areálu firmy Petr Hobža, která od roku 1988 vyrábí klasické smažené brambůrky prémiové kvality. Při své stále rostoucí produkci sází firma zejména na automatizaci a digitalizaci, projekty i celou výrobu řídí Libor Hobža. Mezi poslední realizace pak patří ta, kterou implementovala společnost ATRIMA vedená Petrem Haškovcem. Právě tito dva odpovídali na otázky nejen o nové balicí lince, ale také výzvám automatizace v tomto náročném segmentu obecně.

Strana 1 z 11