Automatické paletovací linky značky CAPE

Automatické paletovací linky značky CAPE

Nejen v rámci dřevozpracujícího průmyslu se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem pracovní síly z oblasti lidských zdrojů. Současný trend tedy směřuje ke stále větší automatizaci výroby a dá se předpokládat, že bude pokračovat stejně i do budoucna. Ve společnosti KLAUS Timber s automatizací už několik let výrazně pomáhají automatické paletovací linky značky CAPE. 

Linky ze španělské firmy CAPE jsou v Evropě velmi populární a u největšího výrobce dřevěných palet v České republice si je také velmi oblíbili. První automatická linka putovala do KLAUS Timber ze Španělska už roku 2008 a od té doby společnost pořídila několik dalších. Zatím největší a svým způsobem přelomovou investicí v tomto sektoru je linka Mach 3, jež byla před nedávnem instalována ve výrobní hale nového firemního výrobního areálu ve Dvorci u Nepomuka. Samotný proces instalace zabral několik měsíců, ale výsledek rozhodně stojí za to.  

Robustní sofistikovaná paletovací linka Mach 3 se skládá z částí CP1, CP2 a CP3 a doplňují ji dva roboty. Vyniká nejen rychlostí výroby (je schopna vyprodukovat až 7 palet za minutu), ale též svižnými přechody mezi jednotlivými typy požadovaných palet. KLAUS Timber se specializuje především na výrobu atypických palet, a tak je tato schopnost velmi žádoucí. Linka byla navržena tak, aby minimalizovala fyzickou práci operátorů. S tím pomáhají mimo jiné dva průmyslové roboty FANUC, které jsou nedílnou součástí dvorecké linky. Jeden je určený na zakládání kostek, jeden na manipulaci s paletami.

Software linky se snaží co nejvíce ulehčit práci. Například pokud má linka jakoukoliv poruchu, která zapříčiní její zastavení, systém operátorovi okamžitě sdělí, proč přesně se linka zastavila a kde je problém. To je vzhledem k velikosti a mohutnosti linky i množství komponentů, z nichž se skládá, opravdu užitečné. Pracovník může chybu rychle eliminovat a poté jednoduše linku znovu spustit. 

Mach 3 přináší řadu dalších výhod. Disponuje například senzory v zásobníku hřebíků, díky kterým se uživatel dozví o potřebě doplnění hřebíků 10 minut předtím, než dojdou. Také přeskládání linky z jedné formy palety na jinou nevyžaduje žádný manuální zásah, stačí jen stisknout několik tlačítek. Rychlost změny typu palet šetří čas a zajišťuje flexibilitu výroby. 

Údržba a možnosti případných změn a oprav jsou pak bezkonkurenční. Přes internet je software propojen s centrálou ve Španělsku, odkud mohou firemní technici asistovat při diagnostice a pomoci s řešením jakéhokoliv problému. Rozhodně je na místě pochválit firemní politiku CAPE, kdy jejich spojení se zákazníky nekončí v momentě hotové instalace zakoupeného projektu. Jejich podpora funguje dlouhodobě a lze se na ni plně spolehnout.

KLAUS Timber linky společnosti CAPE na základě dlouholetých zkušeností vřele doporučuje a věří, že právě Mach 3 bude velkým pomocníkem ve vývoji produkce palet.

Lukáš Smelík

Šéfredaktor časopisu Control Engineering Česko se soustřeďuje zejména na témata spojená s digitalizací, automatizací a robotizací průmyslu. Příspěvky se snaží odhalovat současné trendy a nálady na tuzemském i světovém trhu.