Energetický průmysl - Vše o průmyslu

Jedním ze způsobů, jak přemýšlet o budoucnosti energetiky a jak ji pochopit, je podívat se zpět do minulosti. Před vznikem centrálně řízené energie ze zdrojů, jako je uhlí, ropa a plyn, znamenal energetický pohon nějaké činnosti přímou interakci se zdroji energie. Od ohňů používaných k vaření jídel až po vodní kola, která poháněla továrny, bylo značné množství lidského úsilí vynaloženo nejen k rozhodování o tom, zda je energie vůbec potřeba, ale také o tom, kde ji lze získat, jak ji získat a jak ji využít co nejlépe.

V rámci státní návštěvy ministra průmyslu, obchodu a energetiky Korejské republiky pana Moon Sung-wooka v České republice podepsali představitelé českého průmyslu a vedení KHNP – předního hráče ve výstavbě jaderných elektráren ve světě – deklaraci o budoucí spolupráci v oblasti jaderné energetiky. Podpis memoranda se uskutečnil v pátek 18. června na půdě MPO za účasti ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

ZAT, dodavatel inteligentních systémů pro energetiku a průmysl, úspěšně zmodernizoval další část řízení na vodní elektrárně Gabčíkovo. „Aktuálně jsme dokončili kompletní výměnu regulátorů turbín na blocích 7 a 8, kde jsme nasadili nový typ kompaktního regulátoru. Na modernizaci hlavních částí elektrárny, které zajišťují výrobu elektrické energie, se podílíme dlouhodobě,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s.

Dovolujeme si Vás pozvat na další, již 42. ročník konference NEKONVENČNÍ ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE (NZEE) který se uskuteční ve dnech 23.6. – 25.6.2021 v příjemném prostředí Hotelu Ryšavý, poblíž Moravského Krumlova. I přes aktuální nesnadnou situaci věříme, že se nám podaří při dodržení všech bezpečnostních opatření, uspořádat konferenci prezenčně, tak jako tomu bylo ve všech předchozích letech.

Navzdory koronakrizi sektor vyrábějící elektroniku zatím příliš nezpomalil. Především firmy zaměřené na výrobu průmyslové elektroniky často jedou na plný výkon. Díky čemu mají české společnosti v oboru stále úspěch a koho současná pandemie nejvíce zasáhla, o tom jsme hovořili s Janem Prokšem, ředitelem Elektrotechnické asociace České republiky a s Vladimírem Pikardem, ředitelem divize Průmyslová elektronika společnosti ZAT, českého výrobce průmyslové elektroniky.

Strana 1 z 4